Lautapelien yllättävät hyödyt – miksi aikuisiällä pelaaminen kannattaa?

Nykytiedon valossa on selvää, että peliharrastus on mainettaan parempi ajanviettotapa. Tietynlainen peli voi hyödyttää uuden taidon oppimista tai pitää yllä jo saavutettua tietotasoa. Hyvän esimerkin antavat erilaiset kielten oppimiseen käytetyt sovellukset, joissa uusia sanoja ja fraaseja opetellaan pelillistämisen ehdoilla. Pelit ovat paitsi erinomaista ajanvietettä, myös keino saavuttaa uusia kokemuksia ja sosiaalisia suhteita.

Sillä, pelataanko peliä tietokoneella, mobiililaitteella tai fyysisenä lautapelinä ei juuri ole merkitystä pelien tarjoamien mahdollisuuksien ja etujen kannalta. Lautapelien niin kutsuttuja siirtovaikutuksia on kuitenkin helpoin havaita.

Siirtovaikutusten valjastaminen arkeen

Siirtovaikutuksella tarkoitetaan pelissä opitun taidon siirtymistä arkeen. Esimerkiksi klassinen Monopoly opettaa kassanhallintataitoja ja strategista ajattelua. Jos viikkobudjetti on jatkuvasti miinuksella ja pelilaudalla jokainen katu ja kiinteistö ostetaan ilman minkäänlaista harkintaa, voidaan miettiä, miten henkilön impulsiivista rahankulutusta olisi mahdollista kitkeä.

Vastuullisemman rahankäytön harjoittelun voi vastaavasti aloittaa pelilaudalla ja siirtää opit tosielämään. Lautapelejä, jotka käsittelevät tuloja, menoja, maksamista, ostamista, sijoittamista ja säästämistä ei ole yhtä paljon kuin samanhenkisiä mobiilisovelluksia, mutta vaihtoehtoja löytyy kyllä.

Huutokauppapeli Q.E:ssä pelaajat toimivat keskuspankkeina ja pelastavat yhtiöitä kaatumasta, kun taas Saint Petersburg -lautapeli keskittyy Pietarin kaupungin rakentamiseen monimutkaisella korttien ostamis-, varastoimis- ja vaihtamistaktiikalla. Jos pelikierros päättyy häviöön, ei se haittaa. Pelit opettavat, että pitkäjännitteisestä yrittämisestä palkitaan.

Laskelmointia ja taktikointia viihteen varjolla

Taloutta käsittelevät lautapelit muodostavat vain yhden osa-alueen kaikista strategista ajattelua kehittävistä peleistä. Säkillisen värikkäitä laattoja sisältävä Azul-peli vaatii hyvää tilanhahmotusta, mutta myös taktikointiin tarjoutuu erilaisia mahdollisuuksia hankaloittamalla muiden pelaajien laattaseinän rakennusta. Plus- ja miinuspisteiden kertyminen ratkaisevat voittajan ja peli alkaa alusta.

Vuoden peli 2020 -palkinnon napannut It’s a Wonderful World on vieläkin strategisempi lautapeli, jossa omaa valtakuntaa rakennetaan valituilla korteilla. Kortteja vaihdetaan, niitä käytetään erilaisina resursseina ja pistekoneistoina. Vaikka pelikorttien määrä on rajallinen, tarjoavat ne joka kierroksella erilaisia yhdistelymahdollisuuksia ja aina uutta ajateltavaa.

Visuaaliset pulmapelit haastavat pelaajan tarkkaavaisuutta ja huomiokykyä ja usuttavat häntä reagoimaan ympäristöönsä nopeasti. On lautapelejä, kuten Gipf, Tamsk ja Othelloa muistuttava Yinish, joissa aikapaine käy lähes sietämättömäksi ja yksinkertaisesta tehtävästä tulee yllättävän haastava. Tietokonepeleistä samaa logiikka noudattaa ikisuosittu Tetris. Peleissä opittu tehokas ajankäyttö ja priorisointi ovat taitoja, joista on etenkin työelämässä suuresti hyötyä.

Historian parhaat lautapelit aikuisille

Lautapelit ovat tiettävästi saaneet alkunsa muinaisesta Egyptistä. Backgammonia muistuttavaa Senet-peliä pelattiin kaikissa yhteiskuntaluokissa ja nappuloita liikuteltiin pitkällä laudalla sijaitsevan 10 ruudun poikki jo kadonneiden sääntöjen määrittämällä tavalla. Arvauksena on, että merkit kiemurtelivat S-kirjainta muistuttelevalla tavalla ja voittaja oli se, joka sai omat merkkinsä ensimmäisenä toiseen päähän.

Historiasta on säilynyt myös muita viihdyttäviä pelejä, kuten korteilla pelattavat pokeri, blackjack, baccarat sekä pelipyörän vaativa ruletti. Toisin kuin Senet, nämä taitoa, taktiikkaa ja tuuria yhdistelevät pelit ovat säilyneet nykyaikaan ja moni casino tarjoaa monenlaisia versioita. Perussäännöt peleissä eivät juuri ole muuttuneet, mutta vaihtoehtoja on enemmän. Pelaajan päätettäväksi jää, mistä pelistä hän eniten pitää ja mitä olisi hyvä harjoitella lisää. Aivan kuten lautapelit, korttipelit helpottavat stressiä, tarjoavat onnistumisen kokemuksia ja miellyttäviä yllätyksiä. Häviötkin ovat opettavaisia ja kuuluvat pelikokemukseen.

Lautapelit, kuten muut viihdeilmiöt, on suhteuttava oman aikansa kontekstiin. Peleillä on kyky käsitellä hyvin ajankohtaisia aiheita ja ilmentää kunkin ajan trendejä. Esimerkiksi Suomen sotien jälkeen markkinoille ilmestyi monia kansallista identiteettiä vahvistavia ja Suomen karttaa esitteleviä lautapelejä, kuten Kansakunta. Nykyversio niistä voisi olla esimerkiksi kotimaan tuntemusta testaava I Love Finland -lautapeli tai sotataitoja mittaava Risk.

Parhaita klassisia lautapelejä, joita ei kannata ohittaa, ovat:

Lautapeleillä on roolinsa yleissivistyksen ylläpidossa ja hyvät pelimuistot säilyvät muistissa pitkään. Lautapelaaminen on motivoivaa ja vaikka se voi olla hyödyllistä muilla elämän osa-alueilla, sen pelaamisen aina tarvitse tavoitehakuista.

Sosiaaliset seurapelit helppoon yhdessäoloon

Aikuisten illanvietoissa kännykän räpläämisen voi välttää kaivamalla kaapista muutaman seurapelin, joilla tunnelma saadaan kattoon. Valintana voivat olla tekstiä ja puhetta sisältävät rooli- ja seikkailupelit tai luovempaa ilmaisukykyä vaativat lautapelit, kuten Colt Express, Alias, Codenames tai Pictionary. Ne kannustavat yhteistyöhön ja edistävät sosiaalisten taitojen kehitystä mukavassa suhteessa.

Tietopelit ovat toinen suuri illanistujaisten viihdenumero. Yleistietämyksen esittelyyn sopii Trivial Pursuit, jota voidaan osanottajien mukana pelata Classic-versiona tai vaikkapa The Beatlesiin keskittyvänä erikoisversiona. Myös iKnow ja Haluatko miljonääriksi -pelit tarjoavat visaisia kysymyksiä koko seurueen ratkaistavaksi.

Exit-pakohuonepelit ovat yhteistyöhön perustuvia seikkailupelejä, joissa pelaajien tavoitteena on ratkaista korteista paljastuvat pulmat ja arvoitukset. Reippaalle ja ulkoilmassa viihtyvälle peliseurueelle puolestaan Mölkky on nappi valinta!

Porukalle sopivan lautapelin valinta

Lautapelien harrastaminen kannattaa aloittaa sopivan pelin etsimisestä. Lautapelejä on tuhansia erilaisia ja niiden moninaiset tavoitteet tekevät omien mieltymysten määrittämisestä tärkeää onnistuneen pelikokemuksen kannalta. Genren valinta kannattaa aloittaa omista vahvuuksista, ja sitten siirtyä kohti tuntemattomampia pelityyppejä.

Uusien pelien opettelu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä siinä missä mikä tahansa muukin asia. Esimerkiksi tietopelejä pelatessa peli-istunnot kannattaa pitää lyhyinä ja peliseurue yrittää valita oman taitotason mukaan. Lautapelien on hyvä tarjota haastetta, mutta tavoitteena on ennen kaikkea hauskanpito.

Omien mieltymyksien ja taitojen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää pelikierroksen kestoon. Erässä monopolia voi helposti vierähtää muutama tunti, kun taas seurapeli Pictionary on pelattu läpi hieman yli tunnissa. Uno-kierrokset ovat vieläkin nopeampia ja voittaja on äkkiä selvillä. Pikasessio sopii paremmin kiireiseen arki-iltapäivään, kun taas tuntien seikkailu on hyvä jättää viikonlopun viihteeksi.