Parhaatlautapelit-parhaat-yleinen6 perinteiset lautapelit ovat olleet suosittua viihdettä ympäri maailman jo satojen tai jopa tuhansien vuosien ajan. Nämä pelit ovat usein näennäisen yksinkertaisia, mutta pinnan alla piilee monimutkaisia strategisia vaihtoehtoja tarjoava jännittävä peli. Tässä piilee samalla perinteisten lautapelien vahvuus: pelin säännöt oppii muutamassa minuutissa, mutta sen oppiminen kunnolla voi viedä vuosikausia.

Parhaita perinteisiä lautapelejä voi suositella kenelle tahansa. Aloittelijat oppivat pelin pelatessaan toisiaan vastaan, ja peleihin tuntuu löytyvän lisävivahteita pelikierros pelikierrokselta. Perinteisiä lautapelejä kannattaakin pelata yleensä omantasoisiaan vastustajia vastaan. Kokeneemmat pelaajat voivat nimittäin helposti hyödyntää aloittelijoiden tekemiä virheitä, sillä he ovat yleensä tehneet samoja virheitä aiemmin itse. Liian hyviä vastustajia vastaan pelatessa paraskin lautapeli voi tuntua tylsältä, koska näissä peleissä tuurilla ei yleensä ole juurikaan sijaa. Paras pelaaja voittaa suurimman osan kerroista, vaikka joihinkin perinteisiin lautapeleihin kuuluukin tuurielementti esimerkiksi nopanheiton muodossa.

Parhaat perinteiset lautapelit ovat monipuolista viihdettä

Parhaat perinteiset lautapelit sopivat monipuolisuutensa ansiosta monenlaisille pelaajille. Yleensä peleihin vaaditaan kuitenkin jonkinlaista strategista ymmärrystä ja kiinnostusta pelitaktiikan kehittämiseen. Tämä vaatii pelaajalta analyyttistä otetta ja oman pelisuorituksen pohtimista jälkikäteen. Kun pelaaja huomaa omat virheensä, haluaa hän usein kokeilla pelaamista uudemman kerran – ja välttää uudella pelikierroksella samat virheet. Pitkäjänteisyys onkin yksi perinteisistä lautapeleistä nauttimiseen vaadittavista ominaisuuksista – jos pelaajalta menevät hermot omiin virhearvioihin muutaman tappion jälkeen, eivät perinteiset lautapelit ehkä ole se paras pelityyppi.

Esimerkkejä hauskoista perinteisistä lautapeleistä

Perinteisten lautapelien joukosta löytyy monia peliklassikoita, kuten shakki, backgammon ja tammi, joita on pelattu ja opeteltu jo satojen tai tuhansien vuosien ajan. Perinteisiin lautapeleihin voidaan tämän kaltaisten pelien lisäksi lukea myös uudempia pelisuosikkeja, jotka ovat saavuttaneet kulttiaseman suomalaisten keskuudessa. Yksi näistä peleistä on Trivial Pursuit, joka on toiminut monien illanistujaisten pääviihteenä jo pitkään. Lue esittelymme kaikista yllä mainituista peleistä linkkejä klikkaamalla. Kuka tietää, ehkäpä löydät itsellesi uuden pelisuosikin?

Mistä aloittaa perinteisten lautapelien pelaaminen?

Perinteisten lautapelien pelaaminen kannattaa aloittaa sääntöjen opettelusta. Vaikka säännöt eivät esimerkiksi shakissa tai tammessa ole kovinkaan monimutkaisia, on niiden opettelu täydellisesti tärkeää pelistä nauttimisen kannalta. Parhaat perinteiset lautapelit ovat yleensä pelattavissa myös netissä, josta peliseuraa löytyy kellon ympäri. Monet nettisivustot antavat pelaajille mahdollisuuden etsiä omantasoistaan peliseuraa, jolloin aloittelijan on helppo päästä peliin sisään samalta viivalta lähteviä vastustajia vastaan pelaamalla.

Meidän mielestämme parhaat perinteiset lautapelit ovat kuitenkin hauskimmillaan livenä pelattaessa. Vaikkapa backgammonin pelaaminen pubissa istuessa on mainiota viihdettä, ja perinteiset lautapelit löytyvät monen suomalaisenkin olutravintolan hyllyltä. Ja mikäpä estäisi haastamista ventovieraita shakkiotteluun tai toista pöytäseuruetta pelaamaan kierroksen Trivial Pursuitia? Lautapelit yhdistävät ihmisiä, ja ne ovat erinomainen mahdollisuus tutustua muihin hauskan pelin lomassa.