Backgammon

lautapelit-parhaat-backgammon

Kun puhutaan perinteisistä lautapeleistä, ei backgammonia voi jättää mainitsematta. Tätä lautapeliä on pelattu ympäri maailman jo noin 5000 vuoden ajan, eikä pelin suosio ole laantunut vielä nykypäivänäkään.

Backgammon on yleinen näky esimerkiksi olutravintoloiden pelitarjonnassa, sillä se sopii erinomaisesti kahden pelaajan väliseksi ajankuluksi. Kyseessä on sopivasti taitoa ja tuuria yhdistelevä peli, jossa taitavampi pelaaja voittaa useimmiten, mutta ei kuitenkaan aina. Siksi backgammonin pelaaminen onnistuu niiltäkin pelaajilta, jotka eivät ole peliä aiemmin kokeilleet.

Millainen lautapeli on backgammon?

Backgammon kahden pelaajan lautapeli, jota käydään omalaatuisella pelilaudalla, jossa pelaajien nappulat sijoitetaan laudan molemmille puolille. Pelin ideana on saada omat nappulat siirrettyä kotipesään, eli pelilaudan oikeaan alareunaan omalta puolelta katsottuna. Nappuloiden siirtäminen toimii kahta noppaa heittämällä, joten jokaiseen pelikierrokseen kuuluu myös sattumaelementti.

Backgammon-lautapeliin on kehitetty vuosien saatossa monia erilaisia strategioita, joiden valitseminen riippuu suuresti nopilla heitetyistä silmäluvuista. Backgammonissa ei siis voi oikeastaan esimerkiksi shakin tapaan valita pelitaktiikkaansa ennen pelin aloittamista, sillä tietyt silmäluvut suosivat aina tiettyä taktiikkaa. Silti backgammonia voi pelata halutessaan passiivisemmin tai aggressiivisemmin. Aggressiivinen pelitaktiikka tarkoittaa jatkuvaa vastustajan nappuloiden syömistä ja suurempien riskien ottamista, ja se voi johtaa sattumanvaraisempiin tuloksiin. Passiivisemmalla pelillä backgammonia voi pelata enemmän varman päälle ja luottaa omiin pelitaitoihinsa.

Pelin kulku backgammonissa

Backgammon-peli alkaa pelinappuloiden asettamisella pelilaudalle. Backgammonin nappuloiden asetteleminen on hieman monimutkaista, ja ensi alkuun onkin hyvä pitää ohjekirja lähellä, jotta nappulat osuvat varmasti oikeisiin kohtiin.

Kun pelipöytä on asetettu, on aika aloittaa peli. Pelin aloittava pelaaja arvotaan yleensä noppia heittämällä. Se pelaaja, joka saa kahdella nopalla suuremman lukeman, aloittaa pelin. Hän heittää tämän jälkeen noppia uudestaan ja liikuttaa joko yhtä, kahta, kolmea tai neljää nappulaansa noppien osoittaman yhteissumman verran. Noppien silmälukuja ei voi yhdistellä mielensä mukaan, vaan esimerkiksi noppien lukemilla 4 ja 6 on liikutettava joko yhtä nappulaa 4 + 6 askelta tai yhtä nappulaa neljän ja toista kuuden askeleen verran. Kolmea tai neljää nappulaa voi puolestaan liikuttaa vain tuplaheitoilla, eli kaksi samaa silmälukua heittämällä. Tällöin pelaaja saa liikuttaa nappuloitaan neljästi.

Kuten sanottua, backgammon-lautapelin ideana on siirtää omat nappulansa omaan kotipesään. Jutun jujuna on se, että vähintään kaksi omaa nappulaa samassa ruudussa tarkoittaa, ettei näitä nappuloita voi syödä. Vastapelaaja ei voi siis liikkua näihin ruutuihin lainkaan. Siksi backgammonissa yritetään jatkuvasti muodostaa useamman nappulan yhdistelmiä, jotta vastustajan liikkuminen vaikeutuisi.

Jos ruudussa on vain yksi pelinappula, on se altis syömiselle. Tällöin vastapelaaja voi siirtää oman pelinappulansa vastustajan nappulan päälle ja heittää sen samalla pelilaudan alkuun. Tässä tapauksessa se pelaaja, jonka nappula on syöty, joutuu seuraavalla vuorolla tuomaan pelistä pois joutuneen nappulan takaisin laudalle. Mikäli tämä ei onnistu (vastustaja on saattanut peittää alkuruudut vähintään kahden nappulan yhdistelmillä), ei pelaaja saa siirtää myöskään muita nappuloitaan.

Kun jompikumpi pelaajista on onnistunut siirtämään kaikki nappulansa omalle maalialueelleen, voi hän alkaa siirtää niitä kotipesäänsä. Tähän vaaditaan täsmälleen oikean silmäluvun heittämistä. Kun kaikki nappulat ovat kotipesässä, loppuu peli siihen.

Backgammonin pelinappulat ja muu sisältö

Molemmilla pelaajilla on backgammonissa 15 pelinappulaa, jotka ovat muodoltaan pyöreitä liuskoja. Nappulat ovat yleensä valkoisia ja punaisia, tai vaihtoehtoisesti mustia ja valkoisia. Lisäksi peliin kuuluu pelilauta, joka on yleensä suljettavissa, jotta peli kulkee mukavasti matkassa esimerkiksi puistoon. Backgammoniin kuuluu myös kaksi arpakuutiota, joiden silmäluvut ovat tavalliset 1 – 6.

Backgammonista löytyy shakin tapaan monia erikokoisia ja erinäköisiä pelilautoja, joista jokainen löytää varmasti mieluisensa. Tämänkin pelin pelaaminen onnistuu kuitenkin mainiosti riippumatta siitä, onko käytössä hieno backgammon-lauta vai pelkät nappulat ja itse piirretty pelikenttä.