Catan

lautapelit-parhaat-catan

Klaus Teberin suunnittelema Catan on yksi maailman suosituimmista uusista lautapeleistä. Alunperin vuonna 1995 Catanin uudisasukkaat (Die Siedler Von Catan) nimellä Saksassa julkaistua peliä on tähän päivään mennessä myyty yli 15 miljoona kappaletta ympäri maailman.

Catan on kahminut itselleen vuosien saatossa myös lukuisia arvostettuja lautapelipalkintoja. Suomen kielelle Catan-lautapeli käännettiin ensi kertaa vuonna 2004. Catania voi pelata kerrallaan 3 – 4 pelaajaa (perusversiossa) ja yhden pelin kesto on yleensä 45 – 90 minuuttia pelaajien kokemuksesta riippuen.

Millainen lautapeli on Catan?

Catan-lautapelissä pelaajat ovat uudisraivaajia, jotka ovat saapuneet asuttamaan neitseellistä Catanin saarta. Tämä saari muodostetaan Catanissa erilaisista laatoista, jotka asetetaan pelipöydän päälle. Näin saari on jokaisessa pelissä eri näköinen, mikä lisää pelin uudelleenpeluuarvoa mukavasti.

Sotaa ei Catanissa tunneta lainkaan, vaan kyseessä on täysin rauhanomainen rakentelupeli, jossa pääosassa on kaupankäynti ja rakentaminen. Varsinkin kaupankäynti on toteutettu ensiluokkaisesti, sillä Catanissa pelaajien ei turhaan tarvitse odotella omaa vuoroaan kauppaa tehdäkseen. Peli on siis todella aktiivinen kokemus, jossa ei tarvitse tylsistyä hetkeksikään.

Pelin kulku Catanissa

Catanin pelilauta muodostuu heksoista, eli kuusikulmioista. Näiden heksojen päälle asetetaan pelilaattoja, joista jokainen edustaa erilaista maastotyyppiä ja tuottaa omanlaistaan resurssia. Tähän sääntöön tekee poikkeuksen ainoastaan autiomaa, joka ei tuota mitään. Kun laatoista muodostettu saari on valmis, rakennetaan sen ympärille merialueet sekä satamat.

Kaikki pelaajat aloittavat Catanissa uudisraivaamisurakkansa kahden kylän ja tien voimin. Kylät sijaitsevat aina heksojen kulmissa, ja niiden välillä on oltava vähintään kaksi heksan sivua. Pelivuoro alkaa aina nopan heittämisellä. Vuorossa oleva pelaaja heittää noppaa, ja nopanheiton tuloksena jaetaan raaka-aineita. Jos pelaaja on muodostanut asutusta noppien osoittamalle alueelle, palkitaan hänet korteilla, joita voi käyttää rakenteluun. Ennen rakenteluvaiheen alkua pidetään kuitenkin kaupantekovaihe, jossa pelaajat voivat vaihtaa kortteja keskenään vapaasti.

Peruspelin lisäksi Catanissa on myös joitakin peliä monimutkaistavia erikoistoimintoja. Jos nopanheiton tulos on seiska, siirtää noppaa heittänyt pelaaja pelilaudalle asetettua rosvoa, jonka avulla muiden pelaajien pelin häiritseminen onnistuu. Rosvo voi esimerkiksi varastaa muiden kortteja tai pysäyttää tuotannon sillä alueella, jossa hän liikkuu. Peliin kuuluu myös raaka-ainekortteja ja kehityskortteja. Raaka-ainekortit auttavat rakentelussa, ja niitä voi käyttää myös kehityskorttien ostamiseen. Nämä kehityskortit tarjoavat monelaisia apuja haltijalleen. Niillä voi esimerkiksi saada ilmaisia teitä tai varastaa raaka-ainekortteja muilta pelaajilta.

Sotiminen ei siis Catanissa onnistu, vaan kaikki muiden pelaajien häiritseminen tapahtuu rauhanomaisesti. Pelistrategia on tässä tärkeässä osassa: pelaajien on jatkuvasti mietittävä, mihin suuntaan kanssapelaajat haluavat omaa valtakuntaansa laajentaa. Muiden pelaajien laajennusaikeiden estäminen omaa projektia vaarantamatta on Catanin suola, ja oikean balanssin löytäminen on usein tässä pelissä avain voittoon.

Catanin pelinappulat ja muu sisältö

Catanin pelilaatikko sisältää paljon erilaista tavaraa. Pakettiin kuuluu tietenkin erilaisia pelikortteja, kuten raaka-ainekortit ja kehityskortit. Lisäksi mukana ovat pelilaudan rakentamiseen käytettävät maastolaatat, numerolaatat ja kehyspalat satamineen. Myös pelilaudalla käytettäviä nappuloita on kiitettävä määrä; nämä pelifiguurit edustavat kyliä, kaupunkeja, teitä ja aiemmin mainittua rosvoa. Lisäksi paketista paljastuu kaksi tarvittavaa noppaa. Kaikki sisältö on Catan-lautapelissä tehty viimeisen päälle, ja kyseessä on kokonaisuudessaan todella tyylikäs peli.

Catanin peruspeli on sinällään täysin riittävä pidempäänkin pelattaessa, mutta näin suosittuun peliin on luonnollisestikin tarjolla myös hyviä lisäosia. Yksi parhaista on Catanin kuuden pelaajan peliksi laajentava lisäosa, jolla pelipöydän ääreen saa yhden tai kaksi pelaajaa lisää. Muita lisäosia ovat Merenkävijät, Kaupungit ja Ritarit sekä Kauppiaat ja barbaarit, joista kaikki tuovat Cataniin hieman lisäelementtejä. Jokaisesta lisäosasta on erikseen myös 5 – 6 pelaajan painos.