Ohjeet ja säännöt

Shakissa käytetään 8 x 8 lautaa. Neliöt ovat vuorotellen valkoisia ja mustia, joten samanvärisiä neliöitä ei ole. Pelaajalta katsottuna lauta on asetettu siten, että vasemmassa alakulmassa on aina yksi valkoinen neliö. Kaksi pelaajaa pelaa peliä, yksi valkoisilla nappuloilla ja toinen mustilla. Jokaisella pelaajalla on kahdeksan pelinappulaa (eli talonpoikia), kaksi ritaria ja kaksi sanansaattajaa. Saatavilla on myös kuningatar ja kuningas.
Nappulat asetetaan laudalle siten, että jokainen sotilas on pelin alussa samassa rivissä toisen pelaajan kanssa. Mustat sotilaat sijoitetaan riville seitsemän, jos sivuille on kirjoitettu numeroita ja kirjaimia. Valkoiset sotilaat sijoitetaan riville kaksi. Pelaajaa lähimpänä oleva vapaa rivi on korkeamman tason nappuloiden (jota kutsutaan myös upseereiksi) tunnistamiseen. Tornit, molemmilla puolilla, ovat sanansaattajan ja ritarin vieressä. Keskellä on heidän kuninkaallinen perheensä. Kuninkaallinen perhe on sijoitettu siten, että molemmat kuningattaret ovat vaakasuoralla rivillä D ja heidän kuninkansa ovat heidän vieressään. Voidaan sanoa, että kuningatar tunnistaa puvun, koska mustien kuningatar on oranssissa ruudussa, kun taas valkoisten se on valkoisessa pihassa.

Pelaaja aloittaa pelin aina valkoisilla nappuloilla. Rookeja lukuun ottamatta pelaajat siirtävät aina yhtä nappulaa joka vuorollaan. Liikesäännöt sallivat nappulan siirtämisen joko tyhjälle ruudulle tai vastustajan miehittämälle ruudulle. Vastustajan shekki ”syödään”, kun nappula siirtyy kentälle, jossa on toinen nappula. Sen jälkeen se poistetaan laudalta. Samassa ruudussa voi olla vain yksi pala. Ritaria lukuun ottamatta yksityiskohdat eivät voi hypätä muiden osien yli.
Pelin tavoitteena on saada vastustajan kuningas tuntemaan olonsa vastustamattomaksi. Tämä pelin ratkaiseva tilanne tunnetaan nimellä matti tai yleisemmin matti. (Persialainen sana ”shah”, joka tarkoittaa kuningasta, ja ”mate”, joka tarkoittaa kuollutta, synnyttää termin matti.

Matti on tilanne, jossa kuningas on vaarassa, mutta ei tarkastettavaa tilannetta kutsutaan mattiksi. Kuningasta uhkaavan pelaajan on reagoitava välittömästi.

  • Siirrä kuningas toiseen neliöön, joka ei ole uhattuna
  • Koputtaminen uhkaavaan esineeseen tai
  • Toisen nappulan siirtäminen uhkaavan nappulan ja hänen kuninkaansa välillä.

Jos mikään näistä vaihtoehdoista ei ole mahdollinen, Matti on voittaja ja peli päättyy. Tämän säännön rikkominen tarkoittaa, että kuningasta ei voida siirtää mihinkään ruutuun, jossa se olisi välittömästi uhattuna, ja että toista nappulaa ei voida pakottaa hillitsemään kuningastaan. Kuningasta ei voi siirtää vastustajan liikkuessa.
Jos voittajasta ei ole epäilystäkään, voit kaataa kuninkasi osoittaaksesi, että olet luovuttamassa. Voit ilmoittaa luovutuksen muulla tavalla, vaikka se on turnauspelien sääntöjen vastaista.

Shakkipeli päättyy tasapeliin, kun siirtoa tekevällä pelaajalla ei ole sallittuja toimintoja. Pattitilanne on tasapeli. Jos:

  • Pelaajat ovat niin samaa mieltä
  • Pelaaja vaatii tasapeliä, jos lauta on täsmälleen samassa paikassa (samat paikat, samat nappulat samoilla siirtovaihtoehdoilla) vähintään kolme kertaa tai 50 siirtoa ilman, että yksikään sotilas on liikkunut tai lyöty.
  • Kummallakaan pelaajalla ei ole tarpeeksi materiaalia mattia varten. Matti vaatii vähintään kaksi palaa. Seuraavat yhdistelmät eivät ole mahdollisia (tilanteissa, joissa heikoimmalla puolella on vain yksi kuningas)
  • Ritari ja kuningas
  • Kuningas ja piispa

(Toisella puolella matti kuninkaan ja sotilaan kanssa on mahdollista, jos se voidaan siirtää viimeiselle riville nostettavaksi.

Amatööripelaajien odotetaan kutsuvan vastustajaa, jos he tuovat hänet shakkiin, mattiin tai matteihin. Puhuminen vastustajalle kättelemällä ei ole hyvä idea. Puhe voidaan pitää vastustajan häiriönä.

Siirrot

Samassa rivissä oleva sotilas liikkuu suoraan eteenpäin, kunnes hän saavuttaa tyhjän ruudun. Se voidaan siirtää lähtöasennostaan vain kerran, mikäli molemmat kentät ovat auki. Toisin kuin muut kappaleet, sotilas iskee edestä, ei takaa. Jos sotilas pääsee vastakkaiselle puolelle, hänet ylennetään välittömästi valitsemakseen upseeriksi, eli kuningattareksi, torniksi, sanansaattajaksi tai ritariksi. Sotilasta ei voi tehdä kuningasta. Sotilas voi tarvittaessa suorittaa myös sivuhyökkäyksen (tai ranskaksi en passant). Sotilas voi suorittaa sivuiskun, jos toinen sotilas siirtyy lähtöpaikaltaan hänen kylkelleen. Tämä tehdään ottamalla kaksinkertainen askel. Hyökkäävä sotilas liikkuu vain yhtä ruutua, joten sivuisku on, kun hyökkäävä sotilas siirtyy vinosti edessään olevaan ruutuun. Lyömän sotilaan takana oleva sotilas poistetaan sitten. Vain sivuisku voidaan tehdä, jos liike on suoritettu välittömästi lyövän sotilaan toisen askeleen jälkeen.

Hyppäämättä muiden nappuloiden yli sanansaattaja voi liikkua vinottain mihin tahansa suuntaan. Se ei voi siirtyä toiselle värinäytölle.

Ensin ritarin on siirrettävä kaksi ruutua suoraan ylös, oikealle, vasemmalle tai oikealle ja sitten yksi ruutu jommallekummalle sivulleen. Voit ajatella hevosen kulkevan L-muotoista polkua.

(Esi. (Esi. Vain ritari voi liikkua muiden nappuloiden yli (paitsi tornit, joissa torni tai kuningas voi liikkua toisten yli).

Torni Pelaaja voi liikkua mihin tahansa valitsemaansa suuntaan (eteenpäin, taaksepäin, oikealle tai vasemmalle), mutta ei minkään muun nappulan yli (oman tai vastustajiensa), paitsi linnoituksen.

Kuningatar on tehokkain lautapala. Kuningatar voi liikkua vinosti, kuten lähetin, tai suoraan kuin torni. Se ei kuitenkaan voi edetä samoilla liikkeillä kuin molemmat nappulat.

Kuningas voi siirtää yhtä ruutua joko suoraan tai vinottain.

Jos jokin sen palasista uhkaa kuningasta, sitä pidetään ”sahassa”. Vaikka uhkaavat elementit eivät voisi liikkua, hallinnassa oleva kuningas katsotaan silti ”hallittavaksi”. Pelaaja ei voi paljastaa tai jättää kuningastaan välilehdelle tekemällä siirtoa.

Linnoitus on poikkeuksellinen siirto kuninkaalta.

Ainoa liike, joka sisältää kaksi nappulaa kerralla, on linna: kuningas tai torni. Siirrä ensin kuningasta kaksi askelta joko oikealle tai vasemmalle. Vedä sitten torni kuninkaan yli sen aukiolle.

Linnoitusta ei kuitenkaan ehkä rakenneta seuraavissa olosuhteissa:

  • Kuningas tai kuningatar olisi voinut muuttaa aikaisemmin, jos he olisivat halunneet olla osa linnoitusta.
  • Jos kuninkaan ja tornin välissä on lisäpala, jota voidaan käyttää vahvistamiseen,
  • Jos kuningas on uhattuna, neliö, jonka kuningas ylittää tai jolle kuningas jää, on vaarassa.

On välttämätöntä rakentaa linnoitus oikeassa järjestyksessä. Voidaan ajatella, että tornia siirrettäisiin ensimmäisenä kilpailuympäristössä.