Tammi

lautapelit-parhaat-tammi

Tammi on yksi vanhimmista nykyisin pelattavista lautapeleistä, ja se on ollut suursuosittua myös Suomessa jo vuosisatojen ajan. Aikaisimmat havainnot Tammen kaltaisesta pelistä ovat jo muinaisen Egyptin ajoilta, mutta tuolloin peliä ei vielä pelattu nykyisessä muodossaan. Eurooppaan Tammi saapui Ranskan kautta reilut tuhat vuotta takaperin.

Tammen esi-isänä pidetään yleisesti shakkia, sillä pelien välillä on monia yhtäläisyyksiä. Peliä onkin joskus hieman halveksuttu shakin yksinkertaisempana varianttina. Pelin ranskankielinen nimi ”jeu de dames” tarkoittaa ”naisten peliä”, ja sanasta ”dames” juontaa juurensa myös pelin suomenkielinen nimi, Tammi.

Millainen lautapeli on Tammi?

Tammi-lautapeliä pelataan täsmälleen samanlaisella pelilaudalla kuin shakkiakin. Pelilauta koostuu 8×8-kokoisesta ruudukosta, jossa joka toinen ruutu on valkoinen, joka toinen musta. Kumpikin pelaaja saa käyttöönsä 12 nappulaa, jotka ovat yleensä väriltään punaisia ja valkoisia. Kaikki nappulat ovat Tammessa täysin samanlaisia, ja ne voivat liikkua kerrallaan vain yhden ruudun verran eteenpäin.

Pelin ideana on syödä vastustajan nappulat viimeistä myöten, joskin peliä saatetaan joskus pelata myös täysin päinvastaisilla säännöillä. Tällöin omat nappulansa vastustajalle syöttänyt pelaaja on voittaja. Tammessa on nimittäin shakista poiketen pakko syödä, mikäli siihen vain tarjoutuu mahdollisuus. Jos pelaaja ei käytä tätä mahdollisuutta hyväkseen, on toisella pelaajalla oikeus poistaa sääntörikkomukseen syyllistynyt nappula pelilaudalta. Tämä tarjoaa myös mielenkiintoisia strategisia mahdollisuuksia; oman nappulan pakottaminen syötäväksi voi silloin tällöin olla Tammessa hyvä taktinen valinta. Shakin veroinen taktinen peli Tammi ei kuitenkaan ole, ja se on jo tietokonemuodossa onnistuttu ratkaisemaan, eli luomaan tietokoneohjelma, jonka voittaminen ei pelissä ole mahdollista.

Pelin kulku Tammessa

Tammi-peli alkaa sillä, että valitaan, pelataanko mustilla vai valkoisilla ruuduilla. Tämän jälkeen molemmat pelaajat asettavat 12 nappulaansa näille ruuduille eteensä. Nappuloita riittää siis 8×8-ruudun pelilaudalla kolmen ensimmäisen rivin mitalle. Pelin aloittaa aina punaisilla pelaava pelaaja.

Tammen säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, ja peliä voi alkaa pelata vaikka täysin kylmiltään. Kaikki nappulat ovat identtisiä, ja niitä voidaan liikuttaa yksi pykälä etuviistoon valitun värisillä ruuduilla. Nappulat eivät siis voi liikkua taaksepäin lainkaan.

Kummatkin pelaajat liikuttavat yhtä nappulaa vuorollaan askeleen verran edeten kohti vastustajan puoliskoa. Kun pelaajien nappulat ovat vierekkäisissä ruuduissa, on syöminen mahdollista. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että syötävän nappulan takana on tyhjä ruutu. Jos näin on, hyppää syövä nappula syötävän nappulan ylitse ja poistaa tämän samalla pelilaudalta. Syömistä voi myös jatkaa, mikäli ensimmäisen syödyn nappulan jälkeen tarjoutuu tilaisuus toisen nappulan syömiseen etuviistoon. Syömiselle ei ole ylärajaa, vaan nappuloita voi pistää poskeensa niin monta kuin vain onnistuu.

Kun jompikumpi pelaajista saa siirrettyä yhden nappuloistaan pelilaudan päähän, eli toisen pelaajan ensimmäiselle riville, muodostuu tammi. Tätä nappulaa merkataan tekemällä tuplanappula, eli laittamalla toinen pelimerkki sen päälle. Tamminappula voi muista nappuloista poiketen liikkua myös takaviistoon niin paljon kuin pelaaja haluaa. Pelin voittaja on se pelaaja, joka syö kaikki toisen pelaajan nappulat tai asettaa vastapelaajansa tilanteeseen, jossa tämä ei voi enää liikuttaa omia nappuloitaan.

Tammen pelinappulat ja muu sisältö

Tammi-peliin ei kuulu sen kummempia hienouksia, vaan peli on yksi helpoimmista virittää pelattavaksi vaikka ilman pelilautaa ja oikeita nappuloita. Tämä on myös yksi syy Tammen suosioon: peli on kaikkien saatavilla lähes missä ja milloin vain.

Normaalin Tammi-lautapeliin kuuluu ainoastaan tavallinen shakkilauta sekä 12 punaista ja 12 valkoista pelinappulaa, jotka ovat kaikki samannäköisiä. Ei siis ole ihme, että lautoja on aikojen saatossa piirretty hiekkaan ja peliä pelattu erivärisillä kivillä tai värjätyillä puupaloilla.