Shakki

lautapelit-parhaat-shakki

Jos et ole koskaan kuullut perinteisestä lautapelistä nimeltä shakki, olet todennäköisesti viettänyt elämäsi vieraalla planeetalla. Kuten monien muidenkin lautapelien kohdalla, myös shakin historia on edelleen hämärän peitossa. Varmaa on kuitenkin se, että tätä jännittävää peliä on pelattu jo tuhansien vuosien ajan.

Mainintoja shakin tapaisista peleistä löytyy monista maista jo ennen länsimaisen ajanlaskun alkua, mutta yleisimmin shakin kotimaana pidetään kuitenkin Persiaa tai Intiaa. Jotain pelin strategisesta syvyydestä kertoo se, että shakkia pelataan ja tutkitaan edelleen ympäri maailman, ja sitä pelaamaan luodaan monimutkaisia supertietokoneita kamppailemaan ihmismestareita vastaan.

Millainen lautapeli on shakki?

Vaikka shakki onkin äärimmäisen monimutkainen peli korkealla tasolla pelattaessa, sopii se mainiosti myös lapsille ja aloitteleville pelaajille. Shakin perussäännöt on nimittäin helppo oppia. Käytännössä shakkipelin pelaamiseen riittää se, että pelaajat tietävät, kuinka eri nappuloita voidaan liikuttaa. Pelissä on toki muutamia erikoissääntöjä, kuten sotilaan muuttuminen kuningattareksi ja ns. tornitus, mutta nämäkin oppii nopeasti peliä pelatessaan.

Pelin ideana on muodostaa shakkimatti, eli asettaa vastapelaajan kuningas tilanteeseen, jossa se ei voi siirtyä pois shakkitilasta. Shakki tarkoittaa siis sitä, että jokin vastustajan pelinappuloista ”uhkaa” kuningasta. Uhkaaminen tapahtuu sen mukaan, miten kyseinen nappula liikkuu. Esimerkiksi ratsu voi uhata kuningasta vain kahden vinoruudun päästä, sotilas vain edessä olevasta vinoruudusta ja kuningatar ja torni vaikkapa laudan toisesta päästä käsin. Yleensä shakkimatin muodostamiseen tarvitaan kahden tai useamman nappulan yhteistyötä, sillä muulloin kuningas voi aina liikkua turvaan.

Pelin kulku shakissa

Shakki on vuoropohjainen peli, jonka aloittaa aina valkoisilla pelaava pelaaja. Shakki tunnetaan myös siitä, että peliin on aikojen saatossa kehitetty lukuisia erilaisia aloituksia, eli aloitussiirtojen yhdistelmiä, joita ammattipelaajat käyttävät. Peruspelaaja aloittaa kuitenkin pelin lähes aina siirtämällä jotakin sotilaistaan kaksi askelta eteenpäin. Sotilaat saavat liikkua kaksi askelta vain liikkuessaan ensi kertaa – normaalisti nämä shakin vähäarvoisimmat pelinappulat liikkuvat vain yhden askeleen kerralla.

Peli jatkuu pelaajien liikuttaessa aina yhtä nappulaa omalla vuorollaan. Shakkia voi lähteä pelaamaan monilla eri strategioilla, ja on pelaajasta kiinni, lähteekö hän hakemaan voittoa aggressiivisesti vai puolustuksen kautta. Valkoisella on shakissa aloituksen myötä aina etulyöntiasema, joten on tavallista pelata aggressiivisemmin valkoisilla ja rauhallisemmin mustilla nappuloilla.

Pelityylistä riippumatta eteen tulee vääjämättä tilanne, jossa kannattaa syödä. Syöminen tarkoittaa sitä, että pelaaja siirtää oman nappulansa toisen pelaajan nappulan päälle, jolloin tämä poistetaan pelilaudalta kokonaan. Kaikki nappulat voivat syödä toisensa kuningasta lukuun ottamatta, sillä kuningasta ei voi syödä lainkaan – ainoastaan asettaa shakkiin. Shakin luonne muuttuu paljon sitä mukaa kuin nappulat vähenevät. Shakkipeli jaetaankin yleisesti alkupeliin, keskipeliin ja loppupeliin sen mukaan, kuinka monta nappulaa pelilaudalla on. Nappuloiden määrä ei kuitenkaan vaikuta pelin päättymiseen: kuninkaan asettaminen shakkimattiin onnistuu milloin vain. Tällöin peli päättyy syödyistä nappuloista riippumatta ja shakkimatin tehnyt pelaaja voittaa. Shakkipeli voi myös päättyä tasapeliin, jos shakkimatti ei enää realistisesti ole mahdollista.

Shakin pelinappulat ja muu sisältö

Shakissa on kuusi erilaista pelinappulaa: sotilas, ratsu, lähetti, torni, kuningatar ja kuningas. Näistä sotilaita on kahdeksan kappaletta, ja ne miehittävät niin sanotun etulinjan, eli toisen rivin pelaajan näkökulmasta katsoen. Muut shakin pelinappulat asetetaan ensimmäiselle riville, johon tulee kaksi ratsua, lähettiä ja tornia kutakin, sekä lisäksi yksi kuningatar ja yksi kuningas.

Shakki on perinteinen lautapeli, jonka pelaamiseen ei kummallisuuksia vaadita. Pelilaudan voi halutessaan piirtää vaikka hiekalle, kunhan käytössä on tarvittava määrä erilaisia pelinappuloita. Silti enemmän shakkia pelaaville voi suositella hienomman shakkilaudan ostamista, sillä tästä pelistä on toden totta tehty mitä upeimpia ja kummallisimpia virityksiä. Eleganteimmat pelaajat voivat pelata vaikkapa marmorista valmistetulla laudalla ja nappuloilla; toisille taas maistuu paremmin shottilaseista rakennettu shakki, jossa nappulan syöminen tarkoittaa samalla vodkashotin juomista…