Menolippu

lautapelit-parhaat-menolippu

Alan R. Moonin suunnittelema Menolippu on huippusuosittu lautapeli, joka sopii loistavasti mukaviin pelihetkiin perheen kesken. Jo vuonna 2005 Suomessa Vuoden Perhepeliksi valittu Menolippu-lautapeli saattaa kuulostaa ensi alkuun idealtaan hieman kummalliselta.

Menolipussa kierretään Pohjois-Amerikan radanvarsikaupunkeja junalla. Junamatkailu on kuitenkin vedonnut niin suomalaisiin kuin muunmaalaisiinkiin lautapelien ystäviin: peliä on myyty kansainvälisesti yli 3 miljoonaa kappaletta. Ei huonosti. Yhdellä pelikierroksella Menolippua voi pelata 2 – 5 pelaajaa, ja yhden pelin kesto on yleensä noin 45 minuuttia.

Millainen lautapeli on Menolippu?

Menolippu ei kuulu kaikkein monimutkaisimpien lautapelien joukkoon. Pelissä on tarkoituksena matkata halki USA:n junarataverkoston muita pelaajia ovelammin, eikä pelin sääntöjen opetteluun kuluu hetkeä kauempaa. Myös lapset pääsevät varmasti mukaan peliin nopeasti, kunhan aikuiset opastavat perheen pienimpiä Menolipun ensikierroksilla.

Menolipun suuri pelilauta koostuu siis Pohjois-Amerikan kartasta, jota halkovat erilaiset junayhteydet. Kartta on komeaa katsottavaa, ja siitä saa hyvin selvää turhia tihrustamatta. Pelin edetessä kartalle asetetaan erivärisiä junavaunuja, jotka merkitsevät pelaajien rakentamia yhteyksiä. Visuaalisesti Menolippu on todella mukavaa katsottavaa, ja tämä ominaisuus lisää entisestään pelin sopivuutta juuri perheille. Kirkkaat vaunut kun tuntuvat herättävän pienempienkin lapsien huomion.

Pelin kulku Menolipussa

Menolippu-lautapeliä pelataan kahdenlaisia erilaisia kortteja keräämällä: vaunukortteja ja matkalippuja. Vaunukorttien avulla rakennetaan junayhteyksiä, joista jaetaan eri määrä pisteitä sen mukaan, kuinka vaikeaa yhteyden rakentaminen on. Mitä pidempää yhteyttä lähtee tavoittelemaan, sitä suuremmalla pistemäärällä urakasta palkitaan. Pidempien reittien rakentaminen on tietenkin lyhyempiä vaikeampaa, sillä jokaisen reitin rakentamiseen tarvitaan reitin pituutta vastaava määrä samanvärisiä kortteja.

Toinen tapa kerätä Menolipusta pisteitä ovat matkaliput, joita jaetaan pelin alussa kaikille pelaajille jokunen kappale. Niitä voi myös myöhemmin löytää lisää nostaessaan pakasta uusia kortteja. Matkalipuista paljastuu kaksi kaupunkia, joiden välille pelaajan on rakennettava yhteys, mikäli hän haluaa kortin pisteet itselleen. Jos reittiä ei onnistu rakentamaan, menettää pelaaja puolestaan pelin lopussa matkalipun osoittaman pistemäärään. Pitkät reitit voivat siis Menolipussa olla sekä uhka että mahdollisuus.

Menolipun pelivuorot ovat yksinkertaisia, sillä jokainen pelaaja voi vuorollaan joko nostaa uuden kortin käteensä tai rakentaa rataa yhdellä palikalla. Tässä näennäisessä yksinkertaisuudessa piilee kuitenkin myös pelin tärkein strateginen elementti. Lähteäkö rakentamaan heti ja riskeerata se, että muut näkevät omat suunnitelmat, vai odottaako hetki ja menettää mahdollisesti parhaita yhteyksiä?

Menolippu-peli päättyy, kun yhdeltä pelaajalta loppuvat pelinappulat. Näitä nappuloita jaetaan pelin alussa kaikille 45 kappaletta, ja niitäkin voi käyttää taktikointiin: jos omat reitit ovat valmiita, voi omat nappulat käyttää loppuun tarkoituksella ja päättää näin pelin siihen. Fiksu pelaaja päättää pelin juuri sillä hetkellä, kun naapuri on saamassa oman rannikolta rannikolle yltävän suuryhteytensä valmiiksi…

Menolipun pelinappulat ja muu sisältö

Menolipun pakkaus sisältää 240 eriväristä junavaunua, jotka toimivat pelinappuloina. Näistä tyylikkäästi suunnitelluista vaunuista riittää siis 45 kappaletta enimmillään viidelle pelaajalle. Lisäksi paketista paljastuu 110 vaunukorttia ja 30 menolippukorttia sekä tietenkin suuri pelilauta, joka miellytti ainakin testiryhmämme silmää suuresti. Näiden lisäksi sisältöön kuuluu 5 pistemerkkiä, pisteytysohjeet sekä yleensä verkkopelikoodi.

Koska kyseessä on Vuoden Peli -voittaja niin Suomessa, Saksassa kuin monessa muussakin maassa, on Menolippuun tarjolla myös lisäosia ja itsenäisiä sisarpelejä. Varsinaisia lisäosia on kirjoitushetkellä olemassa kaksi kappaletta: Mystery Train ja Menolippu USA 1910. Näistä molemmat lisäävät muutamia matkalippuja peruspeliin. Suomalaisille pelaajille ehkä lisäosia mielenkiintoisempi tapaus on sisarpeli Menolippu Pohjoismaat. Tämä versio poikkeaa peruspelistä siinä, että pohjoismaista Menolippua voi pelata kerrallaan vain 2 – 3 pelaajaa. Kyseessä on todella onnistunut sisarpeli, jossa suositaan aggressiivisempaa pelitapaa reittien pienemmän määrän ansiosta. Suosittelemme kokeilemaan, jos Menolippu kotoisammissa maisemissa kiinnostaa!