Dixit

lautapelit-parhaat-dixit

Ranskalaisen Jean-Louis Roubiran suunnittelema Dixit on hieman erilainen lautapeli, joka soveltuu erinomaisesti sekä aikuisten että perheiden välisiin pelisessioihin. Vuoden Peliksi 2010 Suomessa valittu Dixit-lautapeli muuttaa nimittäin luonnettaan riippuen siitä, ketkä pelipöydän ääressä oikein istuvat.

Peli on erityisen hauska pelattava lasten kanssa juuri siitä syystä, että lapset saattavat keksiä todella mielikuvituksellisia selityksiä ja pärjätä pelissä yllättävän hyvin. Peliin tarvitaan vähintään kolme pelaajaa, ja enimmillään Dixitiä voi pelata kuusi pelaajaa samaan aikaan. Yhden pelisession kesto on noin puoli tuntia.

Millainen lautapeli on Dixit?

Dixit-lautapelin perusidea on helppo sisäistää. Jos pitkään Suomen televisiossa pyörinyt Kymppitonni on tuttu visailuohjelma, ei Dixitin sääntökirjaa tarvitse kauaa plärätä – kyseessä on käytännössä sama peli pelikorteilla ja pelilaudalla höystettynä. Pelaajat kysyvät toisiltaan arvoituksia tai kuvaavat kädessään olevaa korttia jollakin muulla tavoin, minkä jälkeen muiden pelaajien tehtävänä on ensin valita omasta kädestään selitystä vastaava kortti ja sitten arvata oikeaa korttia pöydällä olevista korteista.

Dixitin pelikortit ovat kuin itsenäisiä taideteoksia, jotka tarjoavat silmänruokaa ja mielenravintoa. Laadukkaasti suunnitellut kortit auttavat myös siinä, että kortteja voi käyttää niin monien erilaisten sanojen, lauseiden tai äännähdysten kuvaamiseen. Korttien mielenkiintoisen ulkoasun ansiosta mielikuvituksen voi antaa laukata, eikä oikean kortin arvaaminen todellakaan ole helppo tehtävä – usein pöydällä voi olla jopa 3 – 4 korttia, jotka sopisivat vastaukseksi yhtä lailla. Tässä vaiheessa peliin muodostuukin mielenkiintoinen psykologinen elementti: mitä juuri tämä pelaaja voisi tällä selityksellä hakea? Toisaalta fiksu pelaaja saattaa ennakoida tämän ja pelata kortin, jota vain harva luulisi hänen pelaamakseen…

Pelin kulku Dixitissä

Pelin alussa kaikille Dixiin pelaajille annetaan oma pelinappula, jota kuvaavat eriväriset jänikset. Ne asetetaan pelilaudan alkuun, ja pelaajien tehtävänä on kulkea laudan läpi pisteitä keräämällä. Kaikille pelaajille jaetaan myös pelaajien määrän mukainen määrä äänestysnappeja, joilla äänestetään myöhemmin sitä korttia, jonka uskotaan olevan oikea.

Pelaajilla on jokaisella pelikierroksella kädessään kuusi korttia. Jokaisen vuoron alussa yksi pelaajista on vaihtuva tarinankertoja, jonka tehtävänä on kuvata valitsemaansa korttia haluamallaan tavalla. Tämä tapa voi olla esimerkiksi mietelause, vain yksi sana tai vaikkapa epämääräinen äännähdys. Mielikuvitusta saa siis käyttää juuri niin paljon tai vähän kuin itse haluaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että liian helppo tai liian vaikea selitys saattaa johtaa pistemenetyksiin. Kuten aikoinaan Kymppitonnissa, myös Dixitissä on tarkoituksena kehittää sellainen selitys, että vain yksi muista pelaajista onnistuu arvaamaan oikein. Tämä tekee pelistä todella mielenkiintoisen, sillä tarinankertojan on aina tasapainoteltava liian helpon ja liian vaikean selityksen välillä.

Kun tarinankertoja on valinnut korttinsa ja kertonut selityksensä, tulee muiden pelaajien valita kädestään kortti, joka heidän mielestään kuvaa tätä selitystä parhaiten. Sen jälkeen kaikki kortit sekoitetaan ja asetetaan pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Nyt kaikki pelaajat tarinankertojaa lukuun ottamatta arvaavat, mikä korteista on tarinankertojan kortti. Oikein arvanneet pelaajat saavat kolme pistettä. Myös tarinankertoja saa samaiset kolme pistettä, kunhan kaikki eivät arvaa oikein, mutta joku kuitenkin. Myös ne pelaajat, joiden kortteja luullaan tarinankertojan kortiksi, saavat yhden pisteen jokaista arvausta kohden.

Dixitin pelinappulat ja muu sisältö

Dixitin pelilaatikosta löytyy kaikki peliin tarvittava sisältö siistissä paketissa. Peliin sisältyy 84 erilaisilla kuvilla varustettua korttia, pelilauta, 6 pelinappulana toimivaa puista jänistä, 36 äänestysmerkkiä sekä ohjekirja. Kaikki tavara on kauttaaltaan laadukasta, ja varsinkin ohjekirjan selkeydestä on helppo antaa Dixit-lautapelille positiivista palautetta.

Dixitin pelikortit saattavat useammin pelatessa käydä turhankin tutuiksi. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa avuksi pelin lisäosat, Dixit 2 ja Dixit 3. Näistä molemmat lisäävät peliin reilut 80 uutta korttia, joilla pelikokemukseen saa nopeasti uutta mielenkiintoa. Korttilisäosien lisäksi Dixitistä on olemassa myös Dixit Odyssey -niminen lisäosa, joka muuttaa pelimekaaniikkaa hieman tuoden mukanaan mahdollisuuden jopa 12 pelaajan Dixit-peleihin.