Carcassonne

lautapelit-parhaat-carcass

Klaus-Jürgen Wreden suunnittelema ja alunperin vuonna 2004 julkaistu Carcassonne on yksi maailman suosituimmista 2000-luvulla julkaistuista peleistä. Kyseessä on myös Suomessa todella suosittu peli, joka valittiin Vuoden Peliksi heti ilmestymisvuonnaan.

Carcassonne-lautapelistä julkaistiin myös viime vuonna uusintapainos, joka tarjoaa muutamia pieniä uudistuksia ulkoasuun, ohjeistukseen ja pelin sisältöön. Myös vanhempi painos toimii nykyäänkin mainiosti, mutta suosittelemme silti uudemman painoksen hankkimista, mikäli Carcassonnea ei vielä omasta hyllystä löydy. Yhden pelin kesto on Carcassonnessa noin puoli tuntia, ja peliä voi pelata kerralla 2 – 5 pelaajaa.

Millainen lautapeli on Carcassonne?

Carcassonne on keskiajalle sijoittuva lautapeli, jossa pelaajat rakentavat vuorollaan laatoista pöydälle Carcassonen kaupunkia. Varsinaista pelilautaa tai pelikortteja ei siis Carcassonnessa käytetä, vaan kyseessä on nimenomaan laattojen asetteluun ja pelinappuloihin perustuva peli. Pelin säännöt on todella nopea oppia, ja se sopii yksinkertaisuutensa ansiosta erinomaisesti aloitteleville lautapelaajille ja perheille. Myös pelin hinta on melko alhainen, joten kipeäksi ei itseään muutamasta hauskasta pelihetkestä joudu maksamaan. Carcassonneen tykästyttyään sitä saattaa tosin muutaman pelihetken sijaan pelata kuin vahingossa pidempäänkin.

Carcassonnen laatat ovat mukavan tukevia ja sopivat käteen mainiosti. Ne kuvaavat kaupungin eri osia, kuten linnoitusten muureja, luostareita, tienpätkiä ja peltoja. Laattojen avulla Carcassonnen kaupunki alkaa pelin edetessä hiljalleen ilmestyä esiin, ja sen muodostumista on pienempienkin pelaajien mukava seurata.

Laattojen lisäksi Carcassonnessa käytetään pikkuruisia pelinappuloita, Meeplejä, joita pelaajat voivat asettaa halutessaan laattojen päälle. Näiden pikku-ukkojen rooli riippuu siitä, millaiselle laatalle ja mihin kohtaan laattaa ne on asetettu: pikku-Meeple voi olla vuorollaan joko maantierosvo, ritari, maanviljelijä tai munkki. Pelin lopussa näillä pelinappuloilla on tärkeä rooli voittajan määrittelyssä.

Pelin kulku Carcassonnessa

Carcassonnen pelivuoro alkaa uuden laatan nostamisella laattapinosta. Tämän jälkeen laatan nostanut pelaaja asettaa sen pelipöydälle niin, että se koskettaa jotakin aiemmin asetettua laattaa. Uuden laatan on myös sovittavan edellisen laatan kuvaamaan kaupunginosaan: esimerkiksi jokilaattaa ei voi asettaa keskelle linnoitusta.

Kun laatta on asetettu paikoilleen, tulee pelaajan päättää haluaako hän asettaa laatalle Meeplen. Jokaisella pelaajalla on käytössään rajoitettu määrä Meeplejä, joten päätöksen tekeminen ei aina ole helppoa. Meeplejä voi myös asettaa ainoastaan itse asettamilleen laatoille ja vain samalla kertaa laatan asettamisen kanssa. Pelaajan on myös päätettävä haluaako hän asettaa Meeplensä maantierosvoksi tielle, ritariksi linnaan, munkiksi luostariin vai maanviljelijäksi pellolle.

Meeplet eivät suinkaan jää pelialueelle loputtomaksi ajaksi, vaan ne saa takaisin itselleen, kun Meeplen ”vartioima” kaupunginosa tulee valmiiksi. Jos Meeple asetetaan siis esimerkiksi linnoitukseen, palautuu se pelaajalle, kun linna on tehty valmiiksi viimeistä palaa myöten. Kahden pelaajan jakaessa linnoituksen annetaan molemmille pelaajille täydet pisteet linnan valmistuessa, joten yhteistyö on Carcassonnessa mahdollista. Ainoastaan maanviljelijä-Meeplet jäävät pelialueelle pysyvästi ja antavat pisteitä vasta pelin lopussa, joten niiden käyttämistä kannattaa aina miettiä erityisen tarkasti. Peli päättyy, kun kaikki pelilaatat on käytetty loppuun, joten liikaa Meeplejen käyttäminen voi kostautua lopussa, jos pelinappulat loppuvat kesken ennen viimeisiä laattoja.

Carcassonnen pelinappulat ja muu sisältö

Carcassonnen suomenkielisestä paketista paljastuu 72 pelilaattaa, joista Carcassonnen kaupunki muodostetaan, 40 Meepleä eli pientä pelinappulaa, pistelauta ja ohjeistus. Lisäksi vuonna 2015 julkaisusta laitoksesta löytyy kaksi lisäosaa, Joki ja Apotti, joista molemmat tarjoavat hieman ekstraa. Varsinkin Joki muuttaa peruspeliä mukavasti, sillä siinä peli aloitetaan aina kartalle joen muodostavilla laatoilla. Kyseessä ovat kuitenkin varsinaisesti minilisäosat, joten laajemmat lisäosat Carcassonne-lautapeliin on ostettava itse.

Lisäosia Carcassonneen todella riittää. Yksi suosituimmista on Kirkot ja kievarit, joka tuo peruspeliin kaksi uutta ominaisuutta. Kievarit parantavat teiden tuottavuutta ja kirkot puolestaan linnoitusten. Tämä lisäosa ei muuta peruspeliä vielä liikaa, mutta tuo siihen kuitenkin tarvittavaa lisäsyvyyttä. Toinen tavallisimmista lisäosista on Kirjurit ja kauppiaat, jonka myötä peli alkaa käydä jo hieman vaikeammaksi. Lisäosia voi ostaa myös yhteispaketteina, jolloin melko yksinkertaisesta peruspelistä muodostuu jo todella monimutkainen ja strateginen pakkaus. Perheen kesken suosittelemme kuitenkin aloittamaan ihan perus-Carcassonnella, jos mukana on pienempiä pelureita.