7 Wonders

lautapelit-parhaat-7wonders3

Vuonna 2010 julkaistu 7 Wonders on mielenkiintoinen strategiapeli, joka herätti paljon kohua jo ennen julkaisuaan. Tällä kertaa hype ei ollut tuulesta temmattua, sillä 7 Wonders osoittautui kaikkien odotusten mukaisesti todella mainioksi lautapeliksi.

Vuonna 2011 Saksan Vuoden Peliksi valittu 7 Wonders sopii mainiosti varsinkin toisen Vuoden Peli -voittajan, Dominionin, ystäville. Tätä arvostetun pelisuunnittelijan, Antoine Bauzan, suunnittelemaa lautapeliä voi pelata kerrallaan 2 – 7 pelaajaa, ja yhden pelisession pituus on yleensä noin 30 minuuttia.

Millainen lautapeli on 7 Wonders?

7 Wondersin aihepiiri käsittelee nimensä mukaisesti maailman seitsemää ihmettä. Jokainen pelaaja hallitsee omaa antiikin ajan sivilisaatiotaan, joista jokaisella on oma ihme. Nämä sivilisaatiot ihmeineen ovat Olympia (Zeuksen patsas), Ephesos (Artemiksen temppeli), Babylon (Riippuvat puutarhat), Giza (Pyramidit), Halikarnassos (Mausoleum), Rhodos (Rhodoksen kolossi) ja Alexandria (Majakka).

Pelin ideana on rakentaa oma ihmeensä muita pelaajia nopeammin ja kehittää samalla sivilisaatiotaan kortteja pelaamalla. 7 Wonders -lautapeli on siis korttipohjainen peli, joka muuttuu hieman riippuen siitä, millaisia ihmeitä pelissä on mukana. Korttivalikoima ei kuitenkaan 7 Wondersissa ole mitenkään erityisen suuri, joten pidempään pelatessa homma saattaa käydä hieman tylsäksi. 7 Wonders sopiikin mielestämme erityisen hyvin nopeisiin pelisessioihin, sillä pelin oppiminen käy hetkessä. Pelin parissa viihtyvät mainiosti siis myös aloittelijat, sillä 7 Wonders ei vaadi pelaajaltaan aiempaa lauta- tai korttipelikokemusta. Ensimmäinen peli saattaa vielä mennä ihmetellessä, mutta jo toiseen peliin säännöt ovat varmasti tulleet tutuksi.

Pelin kulku 7 Wondersissa

7 Wonders toimii korttien draftausperiaatteella. Pelin alussa pelaajat valitsevat oman sivilisaationsa ja ihmeensä. Eri sivilisaatiolla on omat erikoispiirteensä, joten sivilisaatioiden valinta vaikuttaa peliin huomattavasti. Yksi sivilisaatio saattaa keskittyä esimerkiksi sotaan, toinen taas enemmän rahan keräämiseen. Sivilisaatiolaatat ovat kaksipuolisia, ja B-puolelta löytyy hieman monimutkaisempi versio kyseisestä sivilisaatiosta. Uusien pelaajien lienee parasta aloittaa A-puolelta, mutta myöhemmin myös B-puolta kannattaa kokeilla – se nimittäin syventää sivilisaatioiden välisiä eroja entisestään.

7 Wonders -lautapelin kortit voidaan jakaa kuuteen eri kategoriaan: Tieteet, Sota, Voittopisteet, Tuotteet, Raaka-aineet ja Muut kortit. Oman sivilisaation kehittäminen onnistuu kortteja pelaamalla. Korttien pelaaminen maksaa aina resursseja tai tuotteita, jotka pelaajan sivilisaation valmistettava, mikäli hän haluaa pelata kyseisen kortin. Resursseja on neljää erilaista laatua: Puu, Kivi, Malmi ja Savi. Tuotteita on puolestaan kolme erilaista: Kankaat, Lasi ja Papyrus.

Peli on jaettu kolmeen aikakauteen, eli pelikierrokseen. Jokainen pelaaja pelaa vuorollaan yhden kortin eteensä pelipöydälle, minkä jälkeen loput kortit draftataan, eli siirretään eteenpäin vasemmalla olevalle pelaajalle. Tämä siis ensimmäisellä aikakaudella; toisella aikakaudella draftaussuunta muuttuu oikealle. Kolmannen aikakauden jälkeen peli päättyy, ja on aika katsoa, kuka on rakentanut sivilisaatiotaan parhaiten.

7 Wondersiin kuuluu myös vuorovaikutus vierustovereiden kanssa. Molempien vierustoverien kanssa voi käydä kauppaa resursseista, heitä vastaan voi lähteä sotaan tai rakentaa kiltoja, jotka antavat pelin lopussa lisäpisteitä naapureiden rakennuksista.

Pelin lopussa lasketaan voittopisteet. Pisteitä saa muun muassa sotilaallisesta hallinnasta, tieteiden kehittämisestä, voittopisterakennuksista, killoista ja oman ihmeen rakentamisesta.

7 Wondersin pelinappulat ja muu sisältö

7 Wondersia pelataan pelikorteilla, jotka ovat valitettavasti hieman heikkolaatuisia. Kuvituksessa ei sinänsä ole mitään vikaa, ja korteista saa tarvitsemansa tiedot pienen opettelun jälkeen nopeasti, mutta olisimme kaivanneet hieman tukevampaa korttimateriaalia. Kortteja ei ole myöskään muovitettu. Varsinaisia pelinappuloita ei 7 Wondersissa käytetä, mutta paketista paljastuu korttien lisäksi myös muuun muassa sivilisaatiolaattoja sekä rahamerkkejä, jotka toimivat oikein mainiosti.

7 Wondersiin on julkaisunsa jälkeen luotu useita lisäosia, joilla peruspeliä voi syventää huomattavasti. Suosittelemme lämpimästi ainakin muutaman lisäosan hankkimista, sillä ne pidentävät pelin käyttöikää ja saavat kiinnostuksen jälleen heräämään, jos pelistä on jo tullut liiankin tuttu. Kaksinpelaajille ehdoton lisäosa on 7 Wonders: Duel; muista lisäosista kannattaa harkita ainakin 7 Wonders: Citiesin ja 7 Wonders: Wonder Packin ostamista.